A KESZTYŰKÉSZÍTÉS BŐR - TEXTILANYAGAI
A különféle nyersbőrökből a legváltozatosabb cserzési eljárással készítenek kesztyűbőrt. Minden esetben vékony, simulékony, színes bőrféleség előállítás a legfőbb szempont. A kesztyűgyártás alapanyaga világszerte javarészt a báránybőr. Készíthető sertéshasszélből, gida-, őz- és szarvasbőrből is. Klasszikus kesztyűbőr-termék a glasszébőr, ezt leggyakrabban bárány-, és gidabőrből állítják elő.
Klasszikus glasszébőrök leggyakrabban bárány és gidabőrből gar hordócserzéssel készülnek, táblán festik. E bőrök házilag moshatóak, plüssel fényesíthetők, lágyak, puhák, színtartók és kifogástalan minőségűek.
A mokkabőrök felületén levő hibákat a barkaoldal velúrszerű csiszolásával tüntetik el, így lesz az jó minőségű.
Svédbőrök olyan glasszébőrök, amelyeknél a nyersbőrök barkás oldalán található hibák miatt a húsoldalukat csiszolva használják fel.
Nappa- vagy nehézbőrök úgy készülnek, hogy a nyersbárány, juh- és kecskebőröket glasszécserzéssel kikészítik, növényi utáncserzéssel. E bőrök rendkívül nagy rugalmasságúak és nagy szakítószilárdságúak.
A krómnappa bőröket a fenti állatok nyersbőrének krómos eljárással való kikészítése útján állítják elő. Nagy előnyük a krómbőrök jó tulajdonságai.
Festetlen glasszébőrök lényegükben garrbőrök, amelyek foltmentesen fehérre vagy barkás színűre vannak kikészítve. Minőségi követelményük, hogy kezünk mutató- és hüvelykujja között nyújtva a barkaréteg ne mutasson ráncokban elváló kétrétegűséget.
Sertés kesztyűbőrt krómos cserzéssel a sózatlan hasszéből állítanak elő. Tapintása tömött, puha, nyúlékony, zsíremulziókkal egyenletesen telített. Általában a kesztyűkészítésre megfelelő minőségű bőr.
Báránybőr, inkább szőrmeáruk készítésére alkalmas nyersanyag, de a három hónapos állatnál nem idősebb, un. "tejesbárány" bőréből, kesztyűbőrt is készítenek. Tejes kesztyűgida-bőr: 1 - 3 hónapos kecskegida bőre, puhasága és selymes szőrzet miatt kiválóan alkalmas kesztyűkészítésre. Igen nagy jelentőségűek a kesztyűbőr-készítés szempontjából a vadbőrök is.
Mosóbőrök készítésére legalkalmasabb vadbőr az őz-, szarvas-, zerge- és az antilopbőr. Kesztyűbőrré való kikészítésnél, akárcsak a glaszébőröknél, a szőrrel együtt a nyersbőr barkáját is eltávolítják. Kizárólag zsírcserzéssel készülnek és így igen lággyá és jól nyújthatókká válnak. Nagy a nedvszívó képességük. Kesztyűkészítésre, ruházati és optikai célra kiválóan alkalmasak.
A nappakesztyűk gyártására alkalmas bőrszükségletünket főleg a nyugati országokból importáljuk. /A hazai bőrök nem alkalmasak a nappakesztyűk készítésére a nagy zsírtartalom miatt, mivel az állatok kövér legelőkön táplákoztak és nagyfokú zsírlerakódás keletkezett a bőr irharészén, amely megakadályozta a kesztyűbőr egyenletes festését, színezését./ Az nyugati országokban tenyésztett juhfélék bőre a kopár sziklás hegyvidékek sovány legelőin zsírtalanná válik. Az ilyen bőr kiválóan alkalmas a pasztell színek egyenletes felvitelére megfelelő cserzéssel való kikészítés után.
A bélésanyag választása évszakonként változik.
Télen:
- gyapjú (100 %)
- kevert (30%műszál-70% gyapjú)
- bárányszőr
- műszőrme
Tavasszal és ősszel:
- műselyem
- hernyóselyem (100%)
- műszálbélés
|